Selecteer een pagina

Wat is een 404-pagina? Hoe voorkom je dit en hoe los je dit op!

Ai een 404-pagina? Hoe kom ik hier op, beter nog hoe kom ik hier weg!?

Als je als websitebezoeker een pagina bezoekt die niet (meer) bestaat, dan krijgt je een foutmelding te zien: een 404-pagina.

Deze foutmelding betekent dat er wel een verbinding gemaakt kan worden met de website, maar dat de website niet de pagina of het bestand kan vinden die opgevraagd wordt. Jij kan dit tegenkomen bij een website net zo goed als dat iemand jouw webpagina’s bezoekt en stuit op een niet bestaande pagina.

Een 404-pagina is een melding van de server van waar je website wordt gehost. Bij de melding wordt aangegeven dat ‘iets’ niet (meer) bestaat en dat het gevraagde niet geleverd kan worden: ‘Geen resultaten gevonden’.

De website werkt dus wel, maar op de ingevoerde URL (het unieke webadres) kan niet gevonden worden. Dit kan verschillende redenen hebben:

  • Als de URL handmatig is ingetypt, kan een typefoutje zijn gemaakt.
  • Het kan ook zijn dat een interne of externe verwijzing niet klopt.
  • Een webpagina of blogpost staat weer in concept en/of nog prive-modus.
  • Een andere veelvoorkomende oorzaak is een pagina (of een bestand, bijv. een pdf) die eerst wel op de website stond, maar verwijderd, aangepast of verplaatst
  • is, zonder dat er een goede doorverwijzing naar de nieuwe pagina is gemaakt.

Voorkomen is beter dan genezen

Alle webpagina’s en blogposts die je publiceert worden na verloop van tijd opgenomen (geïndexeerd) door de zoekmachines.

Mocht je nu een (oude) blogpost verwijderen, omdat de content niet meer relevant is, of deze niet meer wil meenemen bij verhuizing of om welke reden dan ook, dan creëer je bij verwijdering een 404-pagina. Op zich geen man overboord. Het unieke webadres, de url van deze verwijderde blogpost is niet meer bereikbaar.

Wat is het gevolg?

  1. als iemand/website de link naar jouw blogpost heeft opgenomen ontstaat een gebroken link en wanneer hij/zij op de link klikt wordt de foutmelding 404 gegeven op jouw website.
  2. niet onbelangrijk voor je SEO: het zorgt ervoor dat zoekmachines zien dat de pagina niet meer bestaat. De pagina van de blogpost wordt daarom verwijdert uit de zoekresultaten en de opgebouwde waarde van deze pagina/blogpost gaat verloren.

Op SEO vlak kun je een url vergelijken met een adres (huisnummer, straat,…). Het kan je klanten/bezoekers kosten wanneer je verhuisd zonder je klanten of Google in te lichten naar waar je verhuisd bent.

Nog een praktijkvoorbeeld

Het geldt ook als je bijvoorbeeld je ‘Over Ons’ pagina gaat veranderen in een nieuwe pagina ‘Ons Team’. Eerst was het unieke webadres:

https://jouwdomein.nl/over-ons/

De ‘Over ons” pagina wordt verwijderd en je hebt een geheel nieuwe webpagina geactiveerd in je menu die nu ‘Ons Team’ is genoemd: https://jouwdomein.nl/ons-team/

Bovenstaande kan allemaal zonder probleem en foutmeldingen mits je de aanpassing/verhuizing ook oplost/kenbaar maakt.

Hoe voorkom ik een 404-pagina? Hoe los ik het op?

Je kunt met behulp van een zogenaamde 301-verwijzing de verwijderde webpagina/blogpost doorverwijzen. Met een 301-verwijzing leid je de websitebezoeker automatisch door naar de juiste pagina.

Daarnaast vertelt de 301-verwijzing aan zoekmachines waar vanaf nu de informatie te vinden is, zodat ze Google de zoekresultaten kan aanpassen. Met een 301-verwijzing worden alle websitebezoekers doorgestuurd naar de juiste pagina en daarnaast wordt de historische waarde ook overgedragen. Plus degene die op de oude link klikt ontvangt geen 404-pagina en wordt doorverwezen naar vergelijkbare content of nieuwe content op een nieuwe pagina/blogpost.

Dit komt vaker voor dan je denkt, loop al je eigen webpagina’s maar eens langs!

06 45 77 4217 / niels@nomadsdesign.nl

Studio: Korte Houtstraat 22 – 2011 ZP Haarlem

over nd
projecten
faq
linkedin